Τι είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και ποια είναι τα οφέλη της

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ

Σάκης Πουτόκας
|
18 Οκτωβρίου, 2023
|
2 λεπτά ανάγνωσης

Τι είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση


Η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι η διαδικασία ανταλλαγής ψηφιακών παραστατικών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων οντοτήτων (επιχειρήσεων, δημοσίου, φυσικών προσώπων) που συμμετέχουν σε μια εμπορική συναλλαγή.
Έτσι ως ηλεκτρονική τιμολόγηση δεν ορίζουμε μόνο την έκδοση και αποστολή ή λήψη των παραστατικών αλλά και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών όπως την αρχειοθέτηση και την ανάκτηση του.

 

 

Ποια είναι τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης

 

  • Γρήγορη και Απλή Χρήση: Μπορείς να δημιουργήσεις τιμολόγια από οποιαδήποτε συσκευή με πρόσβαση στο internet.
  • Αυτόματη Αποστολή: Δεν χρειάζεται να εκτυπώνεις και να στέλνεις τα παραστατικά καθώς μπορούν να αποστέλλονται αυτόματα μέσω email και sms.
  • Άμεση Πρόσβαση: Ο λογιστής σου μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στα τιμολόγια σου διευκολύνοντας τη διαχείριση τους.
  • Εύκολη Οργάνωση: Οι οικονομικές σου πληροφορίες είναι πάντα οργανωμένες και η αναζήτηση παλαιότερων παραστατικών γίνεται εύκολη.
  • Ασφάλεια και Πρόσβαση: Τα τιμολόγια σου είναι ασφαλή και μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτά.
  • Διατήρηση Backup: Γίνεται η διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας ώστε να είσαι πάντα προετοιμασμένος για να προστατεύσεις τα δεδομένα σου

 

 

Τι είναι το myDATA


Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA (my Digital Accounting and Tax Application) αποτελεί μια διαδικτυακή υπηρεσία που παρέχεται από την ΑΑΔΕ στην οποία γίνεται η ηλεκτρονική τήρηση των φορολογικών βιβλίων των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιούν αυτήν την πλατφόρμα για να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τα φορολογικά τους βιβλία και γίνεται άμεση σύνδεση με το Taxisnet.
Η ψηφιακή διαβίβαση των παραστατικών στο myDATA της ΑΑΔΕ είναι υποχρεωτική για όλους ανεξαρτήτως του μεγέθους της επιχείρησης ή της κατηγορίας της. Αυτό ισχύει ακόμα και για μικρές επιχειρήσεις με λίγα παραστατικά.

 

Η διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

 

  • Μέσω παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης
  • Μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ timologio
  • Μέσω προγραμμάτων ERP
  • Μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρισης
  • Μέσω φορολογικών μηχανισμών (ΦΗΜ)

 

 

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση αποτελεί μια καινοτόμα πρακτική που επιφέρει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με την διαβίβαση των παραστατικών στο myDATA η τήρηση των φορολογικών βιβλίων γίνεται πιο αποτελεσματική και απλή εξοικονομώντας χρόνο και πόρους. Τα οφέλη είναι πολλά όπως η ταχύτητα, η αυτοματοποίηση, η εξοικονόμηση χαρτιού και η εξασφάλιση της ασφάλειας των δεδομένων σας.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε την κατάλληλη λύση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επιχείρησής σας και θα διευκολύνει τη φορολογική σας συμμόρφωση. Με τη σωστή υποστήριξη μπορείτε να επωφεληθείτε πλήρως από τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και να απλοποιήσετε τις διαδικασίες της επιχείρησής σας.

Σάκης Πουτόκας

Σάκης Πουτόκας

Founder at Webfusion

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Αναβαθμίστε τις γνώσεις σας με το ενημερωτικό μας δελτίο! Εγγραφείτε για να λαμβάνετε άρθρα και πολύτιμες συμβουλές απευθείας στo email σας. Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες τάσεις και καινοτομίες στο ψηφιακό τοπίο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θέλετε να ξεκινήσετε ένα νέο έργο;
Πείτε μας για αυτό!